Royal Garden Jazzband ble stiftet i 1955 og er dermed i dag Norges eldste jazzband som har vært i kontinuerlig aktivitet.
Bandet profilerte seg tidlig, bl.a. med to seiere i Norgesmesterskapet for jazzamatører; i 1959 og 1962. Royal Garden Jazzband har siden deltatt på en rekke festivaler i inn- og utland. Starten var den første Molde-festivalen i 1961, og siden har det blitt flere opptredener på Oslo Jazzfestival, Sildajazz, Kongsberg Jazzfestival og trad.jazzfestivalen i Kungshamn/Smøgen. Den internasjonale Dixielandfestivalen i Dresden er gjestet hele 3 ganger, og høydepunktet var deltagelse ved Jazz & Heritage Festival i selveste New Orleans. Gjennom sin karriere har RGJ hatt gleden av å spille med en rekke fremragende gjestesolister hvorav kan nevnes Norges ”first ladies of jazz”; Karin Krog og Laila Dalseth. Videre vårt store forbilde ”Wild Bill” Davison samt New Orleans - trompetistene Wallace Davenport og Wendel Brunius. Vi opplevde også store øyeblikk med sax-giganten Jon Gordon og multiinstrumentalisten Scott Robinson. Møtet med Mart Rodger Manchester Jazz i Dresden i 1986 ble starten på et nært vennskap mellom de to band som for RGJ betød tallrike turneer til et entusiastisk engelsk publikum.

Stilmessig spenner RGJ over alt fra New Orleans- til swingjazz, men hovedvekten ligger på ”moderne” dixieland slik man kunne høre Eddie Condons grupper spille den på 1950-tallet. Mange av ”låtene” er selvsagt også hentet fra Louis Armstrongs repertoar. RGJ går heller ikke av veien for å gi nyere musikk sin egen ”drakt”.
I hjembyen har Royal Garden Jazzband blitt hedret med ”Æresdrammen” i 1977 og Drammen Kommunes Kulturpris i 2001..

Bandet består i dag av følgende musikere:
Trompet: Petter Falch, Trombone: Jan Inge Melsæter, Klarinett: Finn Arnesen, Piano: Arild Berger, Bass: Øivind Tangen, Trommer: Egil Arnesen

Arrangør: SandefjordJazz